• darkblurbg

Jeugdbeleidsplan - 1. Inleiding

Sarto heeft een bloeiende en goed draaiende jeugdafdeling, met dank aan iedereen die zich daarvoor heeft ingezet en nog steeds inzet. Een jeugdafdeling waarin we ons niet beperken tot trainen en wedstrijden alleen, maar ook allerlei activiteiten naast het voetbal organiseren: openings- en winterstoptoernooien, Sinterklaas, eFFennacht, Ouder-/Kind-wedstrijden et cetera.

In dit jeugdbeleidsplan leggen we vast wat we met de jeugd van onze vereniging voor ogen hebben en hoe we dat willen realiseren. Het jeugdbeleidsplan is vooral bedoeld om voor de langere termijn te bepalen hoe we de randvoorwaarden willen creëren en handhaven waarbinnen de doelstelling van het jeugdbeleid gerealiseerd kan worden:

“Jeugdspelers in een veilige omgeving in de gelegenheid stellen om een zo optimaal mogelijke ontwikkeling als voetballer te kunnen doormaken en om plezier te hebben in het voetbalspel”

Dit jeugdbeleid vormt het uitgangspunt voor alle mensen die bij de jeugdafdeling betrokken zijn, zowel de vele vrijwilligers als de betaalde krachten. Van allen wordt verwacht dat zij dit jeugdbeleidsplan onderschrijven en zich houden aan de erin neergelegde richtlijnen en afspraken.

Hiernaast of hieronder (afhankelijk van het apparaat waarmee u deze site nu bekijkt) vindt u de inhoudsopgave van het jeugdbeleidsplan. Klik op het desbetreffende hoofdstuk om dit te kunnen lezen.

Verantwoordelijk voor het beleid en de gang van zaken bij de jeugd van Sarto is het jeugdbestuur. Het jeugdbestuur legt voor het gevoerde beleid verantwoording af aan het hoofdbestuur van Sarto. De voorzitter van het jeugdbestuur heeft zitting in het hoofdbestuur van Sarto. Het jeugdbestuur is verantwoordelijk voor het realiseren van de algemene doelstelling van het jeugdbeleid van Sarto

Het jeugdbestuur bestaat, naast een voorzitter, uit verschillende leeftijdscoördinatoren (inclusief coördinatoren voor G- en Meidenvoetbal), wedstrijdsecretarissen, een scheidsrechtercoördinator, de voorzitter van de activiteitencommissie en de leden van de commissie Sportiviteit & Respect (zie in de bijlage het RACI-model, voor de specifieke rol en verantwoordelijkheden).

De jeugdorganisatie is ingericht rondom een voetbaltechnisch en een niet-voetbaltechnisch deel die samen verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van het jeugdbeleid. Het voetbaltechnische gedeelte is, zowel inhoudelijk als qua organisatie, uitgeschreven in een apart voetbaltechnisch plan.

Dit jeugdbeleidsplan is voor het eerst vastgesteld door het jeugdbestuur op 13 november 2012 en akkoord bevonden door het hoofdbestuur op 10 december 2012. Het plan wordt regelmatig geactualiseerd. Aanpassingen worden pas aangebracht na goedkeuring door het hoofdbestuur. De laatste actualisering dateert van kwartaal 1 2025.

N.B. Sarto is gebonden aan de (spel)regels en richtlijnen van de KNVB. De KNVB-regels en -richtlijnen (wat betreft bijvoorbeeld dispensatie, voetbalspelregels, positie leiders en toeschouwers tijdens wedstrijden, et cetera) worden als bekend verondersteld en zijn om deze reden niet in dit jeugdbeleidsplan opgenomen.

N.B. Bij het opleiden, trainen en coachen van de voetbaljeugd hanteert Sarto de uitgangspunten en werkwijze die de KNVB heeft uitgewerkt in de ‘Zeister visie’. Voor die uitgangspunten en werkwijze bij opleiden, trainen en coachen verwijzen we naar de KNVB-publicaties daarover. In dit jeugdbeleidsplan schenken we verder geen aandacht aan dit technische aspect van het jeugdbeleid. Sarto heeft een eigen opleidingsplan gemaakt, welke ook op de site van Sarto te vinden is en/of op te vragen bij de Technische Commissie van Sarto.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Organisatie en structuur
 3. Uitgangspunten jeugdbeleid
 4. Normen en waarden
 5. Samenstelling teams
 6. Selectiebeleid
 7. Trainingen
 8. Wedstrijden
 9. Naast het voetbal
10. Communicatie

Bijlagen

 1. Taken en verantwoordelijkheden
 2. Tuchtreglement
 3. Legenda
 4. Aanbieden van proeftrainingen
 5. RACI-matrix