• darkblurbg

Op deze pagina staat een uitgebreide uitleg over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en hoe Sarto daar mee omgaat. Wilt u enkel een samenvatting lezen van wat er van een vrijwilliger verwacht wordt van wie Sarto een VOG-document verlangt, klik dan hier. Bekijk ook deze infographic die het aanvraagproces nog verder verduidelijkt.


RKSV Sarto vraagt om VOG voor een veilig sportklimaat
Het is belangrijk dat leden van Sarto in een veilig klimaat kunnen sporten. Helaas komen er jaarlijks gevallen van machtsmisbruik, seksuele intimidatie en andere niet door de beugel kunnende zaken aan het licht binnen sportverenigingen in binnen- en buitenland. Een veilig sportklimaat is dus geen automatisme!
NOC*NSF en de KNVB stimuleren voetbalverenigingen daarom om actief en preventief beleid te voeren om machtsmisbruik en seksuele intimidatie tegen te gaan. Het Sarto-bestuur onderkent het belang hiervan en heeft daarom eind 2015 besloten om van alle vrijwilligers binnen Sarto van 18 jaar en ouder die in hun functie in aanraking komen met minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking, of andere kwetsbare groepen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te verlangen.

Wat is een VOG?
Een VOG is een verklaring van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat iemands gedrag uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd, bijvoorbeeld het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Bij de aanvraag van een VOG onderzoekt de overheid of er geen strafbare gedragingen op naam van de aanvrager staan die relevant zijn voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Is er geen reden om aan te nemen dat iemands verleden een belemmering vormt voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd, dan wordt de VOG toegekend door het ministerie. De VOG biedt geen garantie, maar wel meer zekerheid, dat personen die eerder in de fout zijn gegaan met minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking, of andere kwetsbare groepen, geen functie binnen Sarto kunnen uitoefenen die hen met deze groepen in aanraking brengt. Zo hoopt het Sarto-bestuur een bijdrage te leveren aan een veilig sportklimaat binnen Sarto.

Hoe doet Sarto dit?
In het seizoen 2015/2016 heeft Sarto de VOG ingevoerd. Alle vrijwilligers die in hun functie in aanraking komen met minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking, of andere kwetsbare groepen (leiders en trainers van onze jeugd- en G-teams, scheidsrechters, wedstrijdsecretariaatsmedewerkers, materiaalverzorgers, jeugdbestuursleden en hoofdbestuursleden) zijn destijds aangeschreven met het verzoek een VOG aan te vragen en bij Sarto in te leveren. Vanaf het seizoen 2016/2017 wordt van iedere nieuwe vrijwilliger van 18 jaar en ouder die deel uit gaat maken van minimaal één van bovenstaande groepen eveneens een VOG verlangd.

Hoe gaat een aanvraag van een VOG in zijn werk?
De VOG moet door de vrijwilliger zelf worden aangevraagd, maar Sarto ondersteunt dat proces door het voorbereidende werk voor de vrijwilliger te doen. De secretaris van Sarto zal de vrijwilligers waarvan Sarto een VOG verlangt aanmelden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De aldus aangemelde vrijwilligers krijgen kort daarop per email van het ministerie een persoonlijke uitnodiging om, met behulp van hun DigiD, een VOG aan te vragen.

Sinds 2024 zijn er twee mogelijkheden: je kunt je VOG digitaal of per post ontvangen. De keuze hierin wordt gemaakt door de aanvrager (de Sarto-vrijwilliger). Sarto heeft een sterke voorkeur voor het traject met de digitale ontvangst van de VOG. Niet alleen omdat dat een stuk duurzamer is, het vereenvoudigd ook de administratieve afhandeling voor zowel de aanvrager (de vrijwilliger) als voor Sarto.

Binnen een termijn van maximaal zes weken na aanvraag wordt de VOG door het ministerie afgegeven aan de vrijwilliger (en dus niet aan Sarto). Wanneer het COVOG voornemens is om geen VOG af te geven, dan wordt de vrijwilliger (en dus niet Sarto) daarover door het COVOG geïnformeerd, waarbij de redenen voor de voorgenomen afwijzing worden genoemd. De aanvrager kan vervolgens binnen zes weken bezwaar aantekenen tegen dat besluit volgens de bepalingen van de Algemene Wet Bestuursrecht. Als het COVOG definitief besluit geen VOG af te geven, dan kan de vrijwilliger dus geen VOG overleggen aan Sarto. Mocht dat aan de orde zijn, of wil een vrijwilliger om andere, hem/haar moverende redenen geen VOG aanvragen, dan volgt een gesprek met de algemeen voorzitter en jeugdvoorzitter om te bezien in hoeverre het uitoefenen van een vrijwilligersfunctie binnen Sarto desondanks mogelijk is.

Als het ministerie een VOG heeft afgegeven, dan dient het originele document (dus geen kopie) afgeleverd te worden aan de secretaris van Sarto. Bij een VOG die digitaal ontvangen is kan dat zeer eenvoudig door dit document te mailen aan de secretaris van Sarto: edwin.vangorp@rksvsarto.nl.

Een VOG-document dat per post ontvangen is kan zowel per post (Gilzerbaan 251a, 5032 VD Tilburg), via zijn postvakje op Sarto (het wedstrijdsecretariaat kan u deze wijzen) als persoonlijk (bij Sarto of bij hem thuis: Frankenlaan 5, Tilburg) afgeleverd worden aan de secretaris van Sarto. De afgeleverde VOG wordt door de secretaris van Sarto op echtheid gecontroleerd en vervolgens op een centrale plaats gearchiveerd.

Voor iedere vrijwilliger waarvan Sarto een VOG verlangt geldt dus de volgende procedure:

  • Sarto meldt de persoon in kwestie aan via de website van het ministerie van Justitie en Veiligheid als vrijwilliger van wie Sarto een VOG verlangt. De vrijwilliger hoeft hiervoor niets te doen.
  • De vrijwilliger krijgt vervolgens per email van het ministerie van Justitie en Veiligheid een uitnodiging om de aanmelding voor de VOG af te ronden. De vrijwilliger heeft daarvoor een DigiD nodig en (indien hij of zij de keuze maakt om de VOG digitaal te ontvangen) een berichtenbox van MijnOverheid. Dat proces neemt maximaal 5 minuten in beslag en is voor de vrijwilliger geheel gratis.
  • De vrijwilliger (en niet Sarto) krijgt binnen maximaal zes weken (meestal sneller) van het ministerie de VOG toegezonden, of hij of zij (en niet Sarto) krijgt bericht dat het ministerie voornemens is geen VOG af te geven. In het laatste geval heeft de vrijwilliger de mogelijkheid om tegen de beslissing bezwaar aan te tekenen.
  • Als het ministerie een VOG heeft afgegeven, levert de vrijwilliger het origineel in bij de secretaris van Sarto.

Bekijk ook deze infographic die het aanvraagproces nog verder verduidelijkt.

Wat kost het aanvragen van een VOG?
Het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers van sportverenigingen via het digitale portaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gesubsidieerd en is daarom gratis. Vrijwilligers die niet de mogelijkheid hebben om een digitale VOG-aanvraag in te dienen kunnen zich bij Sarto melden. Met hen worden afspraken gemaakt om een VOG aan te vragen bij de gemeente, de kosten daarvan zijn dan voor rekening van Sarto.

Vragen? Neem dan contact op met de secretaris van Sarto, Edwin van Gorp (edwin.vangorp@rksvsarto.nl).

Extra informatie
Op de site van het NOC/NSF is meer informatie over het hoe en waarom van een VOG te vinden: nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/verklaring-omtrent-gedrag-aanvragen.
Op de site van het ministerie van Justitie en Veiligheid is meer informatie beschikbaar over het digitaal ontvangen van de VOG: justis.nl/producten/verklaring-omtrent-het-gedrag/informatiepagina-digitale-vog.

Contact

RKSV Sarto

Sportpark Westend
Gilzerbaan 251a
5032 VD Tilburg

info@rksvsarto.nl
Tel: 013-4675645

Social media