• darkblurbg

Zonder douchen op de fiets.....bah wat vies....

Het komt regelmatig voor dat spelers van jeugd- en seniorenteams niet douchen na een training of een wedstrijd.

Soms is het zelfs zo dat er van een team meer spelers niet dan wel douchen op het sportpark. Het lijkt misschien gemakkelijk en beter om meteen na een training of wedstrijd naar huis te fietsen om daar te douchen of om direct in de auto naar huis te stappen. Toch is dat niet het geval.

Waarom is het verstandig om wel op het sportcomplex te douchen na het voetballen? Een zoektocht op internet levert meerdere goede redenen op:

  1. Het is niet gezond om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.
  2. Ook is het belangrijk om te weten dat juist oud/opgedroogd zweet zorgt voor mogelijke infecties en dat het bovendien stinkt.
  3. Het is beter voor je spieren als je na het voetballen gaat douchen. Met een warme douche voorkom je dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Hier kun je blessures mee voorkomen.
  4. Na het sporten is je lichaam warm geworden. Deze warmte moet je weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt, blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vochtafvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in het warmteregulatiemechanisme. Een slechte warmteregulatie is nadelig voor de prestatie.
  5. Het is fijn voor de andere mensen die in de auto zitten, en zeker de bestuurder/eigenaar, als je niet bezweet en vol modder plaatsneemt in een auto na een uitwedstrijd.

Allemaal duidelijke redenen om te douchen na een wedstrijd. Er is echter nóg een belangrijke reden om op het sportcomplex te douchen en dat is het kleedkamergevoel’ Een team ontstaat niet alleen op het (trainings)veld maar juist in de kleedkamer. Kleedkamerhumor is namelijk datgene waar je een grote jongen of groot meisje van wordt en waardoor het echte teamgevoel ontstaat. Dollen onder elkaar geeft samenhorigheid, dat zorgt voor een bepaalde teamspirit wat vaak voor prima resultaten zorgt.


Leuk of interessant artikel? Deel het via social media of mail!