• darkblurbg

Nieuwjaarsrede van de voorzitter

2022... Een nieuwe start in het oude normaal

Zoals in de twee voorafgaande seizoenen werden we in het begin van 2022 nog steeds geconfronteerd met coronamaatregelen. Er was een volledige lockdown, avondklok, afhaal met QR-codes en onderlinge wedstrijden zonder publiek. Vanaf medio februari gingen we weer langzaam terug naar het oude normaal. De competitie werd hervat om ditmaal ook te worden uitgespeeld.

Op sportief gebied was er in 2022 daarom gelukkig weer een en ander te melden. Ons eerste team speelde in de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse. De eerste wedstrijd werd thuis in een zinderende wedstrijd onder grote publieke belangstelling tegen stadsgenoot Sc ’t Zand afgetekend gewonnen, maar een paar dagen later werd er helaas verloren van de uiteindelijke promovendus vv Heino.  Daarna ontvingen we eind juni nog de selectie van Willem II voor een oefenwedstrijd tegen Sarto 1. Dat was een fantastische happening met ruim 2.500 toeschouwers. Dit voetbalfeest werd ook de afscheidswedstrijd van Tim van Bladel, die bij zijn wisselbeurt met een erehaag van Sarto en Willem II-spelers zijn prestatieve carrière afsloot. Ook Sarto 2 had een goed seizoen en behaalde een periodetitel, waardoor het in het hoofdtoernooi van de KNVB-beker amateurs mocht starten.    

De door de KNVB ingevoerde nieuwe jeugdcompetitie-opzet in 3- en 4-fasen zorgde voor een groter aantal kampioenschappen, maar ook een aantal onvoorziene degradaties. Zo werd onze JO19-1 kampioen, maar degradeerde onze JO17 tweemaal in hetzelfde seizoen. Een aantal jeugdtrainers rondde weer succesvol hun trainingsopleiding af. Rik van Gijsel en Mario van Oorschot werden de nieuwe trainers van de JO17 en JO15. We wensen ze veel succes met hun nieuwe uitdaging!

Op facilitair gebied hebben we in 2022 weer een stap voorwaarts gemaakt. Het paviljoen werd voorzien van een nieuw luchtbehandelingssysteem met warmteterugwinning, plafond en ledverlichting. Ook werd de berging voor de containers en golfkar opgeleverd. De commissie ICT & communicatie leverde een state-of-the-art website op. Er is door velen weer hard gewerkt en een mooi resultaat behaald. Dank voor jullie inzet! 

Bestuurlijk was het rustig en in het hoofdbestuur vond geen wisseling plaats. In het jeugdbestuur werd Mike Kriellaars opgevolgd door Shumon Bakker als coördinator  JO11/JO12. Daarnaast nemen we voor het eerst deel aan de JO7-competitie en dit wordt gecoördineerd door Rens van Bladel en Stijn van de Kerkhof. Na jaren van trouwe dienst is Frie Roijers gestopt als coördinator van het wedstrijdsecretariaat op zaterdag. Tegelijk met hem stopte nog een aantal andere medewerkers, waardoor er een grote leemte viel, die ondertussen met hulp van velen weer is opgevuld. Wij zijn Frie en zijn gestopte collega’s veel dank verschuldigd voor hun inzet gedurende al die jaren. We hebben ze daarom voor de zomervakantie nog in het zonnetje gezet.

De activiteitencommissie kon het afgelopen jaar eindelijk weer een aantal activiteiten organiseren. Het Willy’s Winterstoptoermooi werd nog noodgedwongen in plaats van in de zaal op ons eigen complex gespeeld, maar dit is zo goed bevallen dat we dit willen blijven doen. Ook de eFFennacht en de ouder-kindwedstrijden waren als vanouds weer een groot succes. Ook zijn er in deze commissie enkele personele wijzigingen geweest. Jolieneke Pomper en Jeroen Elias hebben de commissie verlaten en zijn opgevolgd door Pol de Bres en Ilse van Hoorn. Jolieneke en Jeroen bedankt en Pol en Ilse succes gewenst!

Ons ledenaantal is ondertussen verder gegroeid en heeft de kaap van 1.700 gepasseerd. We hebben nu 98 teams ingeschreven. Deze ontwikkeling wijkt af van de landelijke tendens waar verenigingen krimpen in ledenaantallen. We zijn daar erg trots op, maar het brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zo leunen we nog wel steeds op grotendeels dezelfde groep vrijwilligers, die hierdoor zwaarder worden belast.

Daarnaast zien we dat het gedrag van sommige van onze leden er niet bepaald beter op wordt. We hebben nog nooit zoveel KNVB-tuchtzaken gehad, zowel bij jeugd als senioren als in het afgelopen jaar. Ook het aantal vernielingen in onze kleedkamers en op ons complex was groter dan ooit.

We kennen gelukkig een clubcultuur waarin onze normen en waarden sterk verankerd zijn. Laten we deze samen hoog proberen te houden. Overdenk je eigen gedrag, maar spreek ook gerust een ander erop aan! Als bestuur zullen wij in ieder geval ons zero-tolerance beleid vervolgen op elke vorm van wangedrag binnen of buiten het veld.

Naast deze uitdaging hebben we ook last van het maatschappelijke probleem van de stijgende energiekosten. Ons contract is juist verlopen en we hebben voorlopig de keuze gemaakt voor een variabel tarief. De kosten zullen -ondanks alle energiebesparende maatregelen die we al hebben getroffen- sterk oplopen. We hebben van de Gemeente vernomen dat er een energiecompensatie voor onder andere sportverenigingen komt en zullen hiervan gebruik proberen te maken. Daarnaast is de Gemeente gestart met het vervangingsproces van conventionele veldverlichting door ledverlichting, een proces waar wij graag in meegenomen worden en wat nauwlettend door ons gevolgd wordt. Daarnaast willen we eenieder oproepen om zuinig om te blijven gaan met de energie op onze accommodatie.

We maken samen deel uit van deze prachtige club waar binnen we met respect met elkaar omgaan. De grootste waarde binnen onze club vertegenwoordigt ons team van vrijwilligers dat zich met grote toewijding inzet om alle activiteiten binnen onze club te organiseren. Dit geldt voor de voetbal-gerelateerde maar zeker ook de sociale evenementen. We danken eenieder weer hartelijk voor de inzet van het afgelopen jaar en hopen ook in 2023 op hem of haar te mogen rekenen!

Wij wensen u alle gezondheid, geluk en sportiviteit voor 2023!

 

Bestuur R.K.S.V. Sarto,
Dennis Gamers, voorzitter


Leuk of interessant artikel? Deel het via social media of mail!