Sarto nieuwtjes
en weetjes

Nieuws

05

jan

Nieuwjaarsrede van de voorzitter

2018... Jubileumjaar!

Wanneer we terugblikken op 2018 hebben we op meerdere vlakken een prima jubileumjaar achter de rug.

We hebben ons 90-jarig bestaan op meerdere momenten gespreid over het jaar gevierd. Zo was er in mei een zeer goedbezochte en geslaagde feestavond waar ons nieuwe clublied, gecomponeerd en ingezongen door Guus Meeuwis, werd gepresenteerd, een dag later gevolgd door een Senioren Mixtoernooi. In juni was er een uitgebreid programma voor de ouder-kindwedstrijden en is ook het nieuwe pannaveld geopend. Na de zomerstop is in oktober een jubileumwedstrijd gespeeld tussen Sarto 1 en een Sarto-All Stars selectie, met een voorwedstrijd van onze G-teams. Dank aan de activiteitencommissie voor de organisatie van alle zeer geslaagde evenementen!

De Gemeente heeft met vertraging in het eerste kwartaal van 2018 definitief besloten om ons kleine (gras)trainingsveld te vervangen door een nieuw kunstgrasveld met wedstrijdafmetingen en vier nieuwe kleedkamers te bouwen. Het lange wachten was erg vervelend, maar heeft er wel in geresulteerd dat ons complex nu als pilot dient voor de uitvoering van het nieuwe accommodatiebeleid van de Gemeente. Dit betekent bijvoorbeeld dat het nieuwe kunstgrasveld LED verlichting zal krijgen en dat de kleedkamers duurzaam zullen worden aangelegd. Ook de al lopende gesprekken over de eigendomsverhoudingen van de accommodatie zijn in een afrondende fase beland.

Het nieuwe kunstgrasveld zal nog deze maand worden opgeleverd. De bouw van de kleedkamers is aanbesteed en begin maart zal met de bouw worden gestart, zodat we met ingang van het nieuwe seizoen over de vier extra kleedkamers kunnen beschikken.

Deze capaciteit is hard nodig omdat Sarto in 2018 weer verder is gegroeid. Ons ledenaantal is met bijna 10% gestegen naar 1570, een uitzonderlijke situatie waar de meeste clubs hun ledenbestand zien dalen. De groei komt geheel voor rekening van de seniorenafdeling waar maar liefst vijf volledige teams zijn bijgekomen, waardoor we nu 19 heren- en 1 damesteam hebben. Het is prachtig dat er drie volledige teams zijn doorgeschoven vanuit de jeugd, maar dat er ook nog twee teams van buitenaf zijn gekomen die eigenlijk al jaren een prima band met onze club onderhielden. De puzzels van het trainingsschema, kleedkamerbezetting en scheidsrechterplanning zijn er niet eenvoudiger op geworden maar ook deze puzzels hebben we met vereende krachten opgelost.

Op sportief gebied kunnen we terugkijken op een succesvol verlopen jaar. Het eerste team had een prima seizoen en nam deel aan de nacompetitie, maar promotie naar de eerste klasse was net een brug te ver. Het sterk verjongde tweede team degradeerde uit de reserve hoofdklasse, maar draait nu bovenin mee in de reserve eerste klasse. Onze jeugdteams deden het prima: de JO17-1 werd kampioen in de 4e divisie en de JO13-1 werd kampioen in de hoofdklasse. Hierdoor spelen nu JO13-1, JO15-1, JO17-1 en JO19-1 landelijk op divisieniveau. Naast de eerste selectieteams werden het afgelopen seizoen nog veel andere jeugdteams kampioen en deze werden zoals gebruikelijk op feestelijke wijze gehuldigd in ons paviljoen. Sarto staat in de prestatieve rangschikking van alle Nederlandse amateurverenigingen op de 117e plaats van de ruim 2000 verenigingen, maar blijft een vereniging waar we veel andere zaken belangrijker vinden dan de uitslag van een wedstrijd. Dat we plezier in het voetbal hoog in het vaandel hebben staan bleek ook tijdens het geweldige G-toernooi dat we aan het begin van de zomer op uitnodiging van de KNVB mochten organiseren. Een prachtige dag, die mede door de uitstekende organisatie probleemloos verliep.

Het afgelopen jaar is veel energie gestoken in de nieuwe opzet van de voetbaltechnische begeleiding van onze jeugdafdeling en de borging van de uitvoering van ons jeugdbeleidsplan. Dit heeft geresulteerd in de aanstelling van een technisch jeugdcoördinator voor de onderbouw (Kees Pellis) en bovenbouw (Richard de Beer). Ook is een bredere technische commissie gevormd met leden met specifieke aandachtsgebieden die daarnaast als “voetbaltechnische cultuurbewakers” binnen de club fungeren. Erwin van Belkom vertegenwoordigt de technische commissie in het hoofdbestuur. Speciaal woord van dank aan de ad-interim leden van de technische commissie die deze nieuwe structuur hebben vormgegeven en ingevuld.

ISAH Business Software is met ingang van het lopende seizoen de nieuwe hoofdsponsor van Sarto. We zijn erg blij met een hoofdsponsor met een grote betrokkenheid bij de gehele club. Het idee van de sponsor om een shirtsponsoractie te houden met tegenprestatie voor de club is succesvol gebleken. Er zijn zes teams gesponsord die hiervoor verschillende voor de club zeer nuttige tegenprestaties leveren. Daarnaast is de sponsorcommissie erg actief geweest in de werving van reclamebordsponsoren en sponsoren voor op de digitale sponsorcarrousel op scherm in het paviljoen.

In het paviljoen worden vanaf maandag 7 januari alle buitenkozijnen vervangen door aluminium exemplaren met een hogere isolatiewaarde en ventilatiemogelijkheid. In de zomerperiode zal vervolgens het terras nog worden verbeterd en verfraaid en hopen we dat de Gemeente de verkeersveiligheid van de oversteekplaats op de Gilzerbaan heeft kunnen vergroten.

Aan de maatschappelijke discussie over de risico’s van het spelen op met rubbergranulaat ingestrooide kunstgrasvelden werd in de zomer toegevoegd dat uit onderzoeksresultaten is gebleken dat het gebruik van rubbergranulaat schadelijk kan zijn voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Deze resultaten hebben geen wijziging gebracht in de eerder ingenomen standpunten van RIVM, GGD, KNVB en Gemeente, waarvan wij het advies hebben overgenomen. Wij zullen het proces kritisch blijven volgen.

Zoals al eerder aangegeven hechten we als vereniging veel waarde aan onze (voetbal)cultuur en de daarbij behorende normen en waarden. De commissie Sportiviteit en Respect heeft in de personen van André van Lieshout en Wil van de Sande nieuwe kartrekkers gevonden die zich voor dit doel namens onze vereniging actief zullen inzetten. Laten we er samen voor zorgen dat dit ook verenigingsbreed gedragen blijft worden.

We kunnen niet alles voorkomen, ook bij Sarto gaat er wel eens iets fout op of rond het veld, maar om ervoor te kunnen zorgen dat we snel, systematisch en onafhankelijk opvolging te kunnen geven aan eventuele incidenten of vormen van wangedrag is er een nieuw tuchtreglement opgesteld.

In 2018 is eens te meer gebleken dat we als vereniging, als het nodig is, kunnen terugvallen op een groot aantal mensen die bij willen springen om een klus te klaren. Dat is een prettige ervaring en kenmerkt de kracht van de club. We danken eenieder hartelijk voor de inzet van het afgelopen jaar en hopen ook in 2019 op hem/haar te mogen rekenen!

Wij wensen u een gelukkig, gezond en sportief 2019!
 
Bestuur R.K.S.V. Sarto,
Dennis Gamers, voorzitter

Deel dit nieuwsbericht

Volg RKSV Sarto op social media

Overig nieuws

11

apr

Roadshow PVKT Positief ontvangen

Sarto Positief Voetbal Klimaat Tilburg (PVKT) Roadshow.   Op zaterdag 6 april heeft R.k.s.v. Sarto in samenwerking met de gemeente Tilburg het PVKT Roadshow georganiseerd, met als doel iedereen er van bewust te maken dat wij op een andere manier met elkaar dienen om te gaan, zowel op als rondom het veld. Buiten de wedstrijden vonden er diverse activiteiten plaats om bij iedereen het positieve gevoel naar boven te halen. Bij het betreden van het Sarto complex werden spelertjes, leiders en vele supporters aangenaam verrast door 2 Texaanse cowboys die door het lezen van je voeten konden zien hoe jij in het leven stond en wat jouw positieve genen waren. De spanning voorafgaande aan de wedstrijden werden hierdoor weggenomen en ging men heel anders de wedstrijd in. Ook werd er voorafgaande aan de wedstrijd door leden van de PVKT een toespraak gehouden betreffende het doel van deze organisatie en werden spelers en voornamelijk begeleiders en ouders verzocht om voorafgaande aan de wedstrijd elkaar de handen te schudden en elkaar een prettige wedstrijd toe te wensen. In het begin was dit even voor velen een drempel waar zij overheen moesten, maar toen de eerste elkaars handen gingen schudden volgende de rest vanzelf, je zag direct dat mensen openlijker en positiever met elkaar omgingen. Aan het einde van de wedstrijden werden leiders, begeleiders, ouders en andere supporter verzocht om voor de moe gestreden voetballertjes een Ërehaag” te vormen om hun te bedanken voor de mooie wedstrijd en hun positieve instelling. Tijdens de wedstrijden hadden de scheidsrechters de taak meegekregen om iedere wedstrijd 2 groene kaarten uit te delen aan de positiefste spelertjes van de spelende teams, na de wedstrijd werden deze verzocht zich bij de “Razende Report” te melden, deze reporter die live in verbinding stond met de studio in Hilversum nam al deze spelertjes een interview af. Je had de gezichten van deze spelertjes moeten zien, of ze nu gewonnen hadden of niet hun dag kon niet meer kapot. Ook kregen deze sportiefste spelers een extra presentje mee voor hun positief gedrag, ook voor de spelertjes die geen groene kaart gekregen hadden lag er een presentje klaar bij de stand voor de kantine. Buiten deze activiteit waren er ook nog de activiteiten doelschieten (op een PVKT gatendoek), werden leiders en supporters van te bezoekende clubs gevraagd het Sarto team te beoordelen op hun positief gedrag tijdens de wedstrijd, de uitslag wie het positiefste team van Sarto was die dag word binnenkort op de site nog bekend gemaakt. Al bij al een zeer geslaagde dag met vele positieve reacties. Tevens willen wij hierbij onze dank uitspreken naar Nick Verzijl  (Roadshowbegeleider), de gemeente Tilburg, onze razende reporter en de studenten van het ROC, die het ons op deze dag wat gemakkelijker hebben gemaakt. Daarnaast wil ik het wedstrijdsecretariaat, de scheidsrechters, het bar team, het Sarto bestuur, en alle andere vrijwilligers die ik vergeten ben, leiders, begeleiders, ouders en andere supporters enorm bedanken, zonder jullie positieve instelling was deze dag niet geslaagd geweest. Bedankt. Met sportieve groet,   Wil van der Sande en André van Lieshout Commissie Sportiviteit en Respect R.k.s.v. Sarto